SELAMAT DATANG KE SISTEM MAKLUMAT PENDAFTARAN JURUANALISIS MAKANAN (FaRIS)

Sistem Maklumat Pendaftaran Juruanalisis Makanan dibangunkan untuk mempermudahkan urusan pendaftaran juruanalisis makanan sebagaimana diperuntukkan dalam Akta Juruanalisis Makanan 2011 dan Peraturan-Peraturan Juruanalisis Makanan 2013


PENGUMUMAN
  • Sukacita dimaklumkan bahawa Seranta Awam Atas Talian Bil 5/2019 bagi draf Peraturan-Peraturan Juruanalisis Makanan 2013 telah dimuat naik ke laman web Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan mulai 25 Julai- 25 Ogos 2019. Draf peraturan tersebut boleh dimuat turun di http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/page.php?id=37 Sehubungan itu, sekiranya ada pandangan dan ulasan boleh kemukakan melalui Lampiran 1 yang disertakan dan emel kepada perundanganbkkm@moh.gov.my sebelum 25 Ogos 2019.

  • Adalah dimaklumkan bahawa pelaksanaan syarat-syarat tambahan bagi permohonan pembaharuan Perakuan Amalan Tahunan yang akan bermula pada tahun 2019 adalah DITANGGUHKAN sehingga dimaklumkan kelak. Sehubungan itu, panduan ringkas Pembaharuan Perakuan Amalan Tahunan yang diberikan bersama-sama Perakuan Amalan Tahunan 2018 sebelum ini adalah tidak terpakai buat masa ini.

    Bagi tujuan permohonan Pembaharuan Perakuan Amalan Tahunan, Sila rujuk panduan ringkas di pautan berikut:

    PEMBAHARUAN PERAKUAN AMALAN TAHUNAN

    Tarikh pengumuman: 12 April 2018

  • Untuk makluman, mulai 1 Januari 2018 semua urusan kewangan akan dilaksanakan melalui sistem ePerolehan baharu dan sistem bayaran 1GFMAS. Oleh itu, semua bayaran fi melalui Bank Draf, Cek, Kiriman Wang atau Wang Pos TIDAK BOLEH dipecahkan kepada amaun kecil. Contohnya Bayaran Fi bagi permohonan Perakuan Amalan Tahunan sebanyak RM100.00 tidak boleh dipecah kecil kepada RM50.00 setiap satu buat sementara sehingga perkara ini diselesaikan di pihak Bahagian Kewangan, IPKKM. Semua bayaran fi juga hendaklah disertakan dengan nota iringan yang mengandungi maklumat Nama dan Nombor Kad Pengenalan pemohon serta Nombor Pendaftaran Syarikat.


Hakcipta Terpelihara Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan | Kementerian Kesihatan Malaysia.
Paparan terbaik menggunakan minima Chrome v32 & Firefox v27 dengan resolusi 1280 x 768 pix