SELAMAT DATANG KE SISTEM MAKLUMAT PENDAFTARAN JURUANALISIS MAKANAN (FaRIS)

Sistem Maklumat Pendaftaran Juruanalisis Makanan dibangunkan untuk mempermudahkan urusan pendaftaran juruanalisis makanan sebagaimana diperuntukkan dalam Akta Juruanalisis Makanan 2011 dan Peraturan-Peraturan Juruanalisis Makanan 2013


PENGUMUMAN
  • Untuk makluman, mulai 1 Januari 2018 semua urusan kewangan akan dilaksanakan melalui sistem ePerolehan baharu dan sistem bayaran 1GFMAS. Oleh itu, semua bayaran fi melalui Bank Draf, Cek, Kiriman Wang atau Wang Pos TIDAK BOLEH dipecahkan kepada amaun kecil. Contohnya Bayaran Fi bagi permohonan Perakuan Amalan Tahunan sebanyak RM100.00 tidak boleh dipecah kecil kepada RM50.00 setiap satu buat sementara sehingga perkara ini diselesaikan di pihak Bahagian Kewangan, IPKKM. Semua bayaran fi juga hendaklah disertakan dengan nota iringan yang mengandungi maklumat Nama dan Nombor Kad Pengenalan pemohon serta Nombor Pendaftaran Syarikat.

  • Bermula tahun 2019, permohonan pembaharuan Perakuan Amalan Tahunan akan melibatkan syarat-syarat tambahan. Makluman berkaitan perkara ini akan dibuat melalui surat edaran Perakuan Amalan Tahunan 2018 dan Panduan Permohonan Pembaharuan Perakuan Amalan Tahunan yang akan dilampirkan bersama-sama Perakuan Amalan Tahunan 2018.


Hakcipta Terpelihara Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan | Kementerian Kesihatan Malaysia.
Paparan terbaik menggunakan minima Chrome v32 & Firefox v27 dengan resolusi 1280 x 768 pix